Feldenkrais metoda

Kaj je?

Metodo Feldenkrais je razvil dr.Moshe Feldenkrais in temelji na prepričanju, da naše telo potrebuje temeljito prevzgojo, da se osvobodi nefuncionalnih in neuporabnih skozi leta privajenih vzorcev (moteni vzorci dihanja, omejena gibčnost, neprožna hrbtenica …) in nam s tem omogoči nov način gibanja, mišljenja in samozavedanja.

Tehnika, ki temelji na poglobljenem znanju biomehanike, nevrologije, razvojne motorike, psihologije, pedagogike…, deluje na centralni živčni sistem, kjer se neustrezni motorični vzorci spremenijo v bolj primerne.

feldekrais metoda

Kako poteka?

Metoda Feldenkrais uporablja dve tehniki:

Ozaveščanje skozi gib – ATM ali Awareness Through Movement

ATM lekcije izvajam v majhni skupini. Učence v skupini usmerjam z besednimi navodili. Vsakdo jih poskuša izpolniti v svojem časovnem ritmu, kolikor mu dopušča in omogoča telo.

lucija-terapija-a

 

Povezovanje funkcij – FI ali Functional Integration

Je individualno delo, kjer z nežnimi gibi in dotiki odkrijem škodljive vzorce gibanja ter poskušam spodbuditi enostavnejše in bolj funkcionalno gibanje. Vsaka lekcija je prilagojena posameznikovim potrebam.

Zakaj je?

Koristna je za:

  • mlade in starejše, gibalno ovirane in fizično zdrave, kot preventiva in kurativa.
  • za osebe s kroničnimi ali akutnimi bolečinami v hrbtu, vratu, ramah, kolkih, nogah,…
  • za otroke z različnimi razvojnimi težavami

Metoda Feldenkrais se je izkazala kot izjemna pomoč ljudem z multiplo sklerozo, cerebralno paralizo in po možganski kapi. Starejši jo uporabljajo za ohranjanje, oziroma ponovno doseganje gibljivosti in gibanja, sedenja, ležanja brez napora in neudobja.

Metoda se vedno bolj uveljavlja tudi v vrhunskem športu in rekreaciji, kot učinkovito orodje, s katerim se izognemo poškodbam, saj napačne gibalne vzorce spremenimo v takšne, ki so bolj v skladu s posameznikovo telesno konstitucijo, kar omogoči vrhunske rezultate.

Terapevtka

Lucija Zmajšek

Šport je vedno predstavljal del njenega življenja. V mladosti je kot atletinja večkrat zastopala barve naše države. Kot nacionalna trenerka vodila skupinske vadbe. Uspešno diplomirala na Fakulteti za šport s poudarkom na delu z otroci. V letih poučevanja v šoli, pa so jo vse bolj začele zanimati alternativne oblike zdravljenja. Pot jo je vodila preko poglobljenega praktičnega znanja Tuina masaže, do velikega razpona učinkovanja Bownove terapije vse do razširjenih meja zmožnega, v Metodo Feldenkrais.

kamni-trans-a
MaeveluFeldenkrais metoda